Câinele fidel

Humberto A. Agudelo  si Carmen Seib .

Doi tineri căsătoriți de câțiva ani  nu puteau să aibă copii. Ca să nu se simtă singuri, au cumpărat un cățeluș ciobănesc german și l-au iubit ca și când ar fi fost copilul lor. Cățelușul a crescut până s-a făcut un câine mare și frumos.

Câinele a salvat perechea în mai multe ocazii, când a fost atacată de hoți. A  fost tot timpul foarte credincios , îi iubea și îi apăra pe stăpânii lui de orice pericol. Trecuseră șapte ani de când aveau câinele , și iată că perechea a reușit să  aibă copilul mult dorit.

Erau foarte fericiți de copilul lor astfel că au acordat mai puțină atenție câinelui. Acesta s-a simțit înlăturat și a început să fie gelos pe copil , deja nu mai era câinele drăgăstos și fidel pe care l-au avut timp de șapte ani. Într-o zi cei doi au lăsat copilul  dormind liniștit  în leagăn și au ieșit pe terasă să facă o friptură.

 Mare le-a fost surpriza când îndreptându-se spre camera copilului l-au văzut pe câine în hol cu sânge pe bot , dând din coadă. Stăpânul căinelui s-a gândit la ce era mai rău , a scos arma pe care o avea acasa și l-a omorât imediat . Apoi aleargă în camera copilului , unde vede un șarpe mare fără cap. Stăpânul începe să plăngă și zice “mi-am omorât câinele cel credincios! ” De câte ori nu am judecat greșit oamenii?

Și mai rău este că îi judecăm și îi considerăm vinovați fără să cercetăm din ce cauză se poartă așa , care sunt sentimentele și adevăratele lor gânduri ? De multe ori lucrurile nu sunt chiar atât de rele precum par. Data viitoare cînd vom fi tentați să judecăm și să condamnăm pe cineva , să ne aminti povestea câinelui credincios ,că mai întâi este necesar să cercetăm cum se cuvine  acea situație pentru că altfel, vom lua  decizii  pripite ce  pot atrage consecințe ireparabile.