Conflictul de norme

art_93928_1Normele sociale sunt standarde sau comportamente comune, acceptate de membrii grupului şi aşteptate de ei .

Unele norme sociale sunt explicite şi pot fi afişate altele , sunt nerostite şi nescrise, dar şi ele influenţează comportamentul.

Conştient sau nu , sitematic sau accidental noi încălcăm norme şi în felul acesta lezăm şi aducem atingere confortului celuilalt .

Este una dintre cele mai raspăndite cauze ale conflictului , din acest motiv se recomandă stabilirea normelor de comun acord la începutul unei relaţii .

Omul respectă normele sub imperiul a două forţe care şi modelează comportamentul : una este presiunea la comformare pe de o parte şi dorinţa de a se supune pe de altă parte .

Individul se comformează din mai multe motive; datorită educaţiei şi asimilării valorilor nou create , cât şi datorită faptului că individul se compară cu alţii şi tinde să fie în rînd cu lumea, pentru că înţelege să se comformeze grupului de referinţă căruia şi aparţine .

Datorită presiunii grupului care exercită sub diverse forme constrăngeri asupra persoanei deviante pentru a se schimba si comforma standardelor grupului , acesta cedează şi se conformează, chiar dacă uneori nu este absolut convins de necesitatea acestei transformări.