Mediatorii

Promovează mediera din mai multe considerente;

  • Unii cred cu tărie în efectele sale armonizatoare la nivel social prin schimbarea mecanismului de gestionare a conflictului,profil
  • Alţii apreciază că este o modalitate de afirmare şi de exprimare a valorilor individuale pe care le promovează constant în mediul lor de viaţa,
  • Pentru alţii mediarea este o simplă profesie ce îi poate scoate din anonimat,
  • Unii consideră că medierea este o nouă oportunitate financiară,
  • Unii privesc medierea ca pe o simplă tehnica juridică cu rol de descongestionare a completelor de judecată de vastitatea cauzelor ce le împovarează.
  • Alţii apreciază medierea pentru noutatea mesajului, al principiilor pe care se bazează,
  • Alţii consideră ca medierea ,,activează” resursele interioare ale sensibiliţatii umane, extrem de valoroase şi necesare pentru evoluţia noastră ,etc.

Dar indiferent de ce anume este animat un mediator în forul său interior, el trebuie să se mobilzeze şi să acţioneze în sensul dorit prin toate mijloacele care îi sunt la îndemănă . Ar putea argumenta că nu are posibilităţi materiale , sau nu îndeplineşte anumite cerinţe impuse de lege.

Este adevarat că acestea pot constitui piedici , dar ele pot fi depăşite în timp , dacă există intenţia fermă de a pune în practică o idee valoroasă.

Dacă vrem să stimulăm părţile aflate în conflict să apeleze la mediere, trebuie mai intâi să ne mobilizăm pe noi.

,, Încearcă să mişti lumea. Primul pas va fi să te mişti pe tine însuţi .

Platon.

Nu trebuie să ne cramponăm de versiunea unora ca medierea nu va prinde niciodată în România, ci să ne verificăm propria convingere şi să accentuăm pornirile pozitive , favorabile medierii .

Însă atunci când nu mai există deloc susţinere interioară pentru inceperea unui anumit proiect , sugerez să nu ignorăm această voce subtilă, care ne avertizează că nu suntem pregătiţi pentru un nou drum .

Acestora le adresez o rugăminte fierbinte de a nu abandona definitiv pista de încercări ci de a rămăne spectatori fideli la cursa în care vor înţelege să se angajeze alţii mai curajoşi şi, sub nici o formă , să nu stea în calea acelora ce vor să traşeze noi direcţii , traiectorii , pentru ca într-o zi şi ei vor decide să descopere capătul acelui drum.

În schimb daca avem o cat de mică dorinţă de a face ceva în acest sens , trebuie să acţionăm treptat , constant, cu bună credinţă , cu mult optimism şi dăruire, pentru a antrena alături de noi atât oameni care să sprijine procedura medierii , cât şi oameni care să apeleze pur şi simplu la mediere pentru a-şi soluţiona conflictele.

Important este însă să facem câte ceva zilnic şi nu să ne epuizăm căutând scuze , pretexte şi motive pentru a nu pune lucrurile în mişcare.

Puţină voinţă şi organizare nu strică deloc, mai ales acum când timpul este atât de preţios şi noi vrem să facem atât de multe.
Medierea va da rezultatele la care sperăm cu toţii, numai dacă noi credem câtu-şi puţin în ea şi dacă,abandonăm comoditatea şi frica de a muncii aparent fără folos. 
Avocat . Mediator 
Gabriela Ichim. Bacau.