Concilierea şi medierea

1. Concilierea este o altă metodă alternativă de soluţionare a conflictelor , disputelor iminente sau în derulare , prin care părţile de comun acord înteleg să apeleze la serviciile specializate ale unui conciliator profesionist , care să se întălnească separat cu ele , în vederea soluţionării litigiului .

Concilierea ca metodă, nu încurajează întălnirea părţilor şi discuţiile directe.

– La mediere , părţile personal sau prin reprezentant comunică direct despre problema lor.

2. Concilierea aplică în principal , strategia de soluţionare a litigiului prin compromis.

– La mediere , prin construirea relaţiei de colaborare dintre părţi , se urmăreşte rezolvarea definitivă a tuturor nevoilor şi intereselor părţilor , în modul cel mai avantajos posibil pentru ele. .

Flori

3. Conciliatorul separat cu fiecare parte , dezvoltă şi selectează o listă de obiective, priorităti şi rezultate de obţinut .

– La mediere mai întăi , se analizează cauzele profunde ale conflictului şi abia apoi, după identificarea tuturor problemelor, se conturează necesităţile şi se lansează propuneri de soluţionări reciproc avantajoase .

4.Prin conciliere părţile aparent şi salvează relaţia de colaborare sau o fac doar pe termen scurt , ele vizează în principal satisfacerea prezentă şi rapidă a diferendului.

– La mediere , părţile sunt ajutate să obţină tot ce le este necesar şi pe deasupra să-şi reconstruiască ori să-şi consolideze relaţia afectată.