PREZENTAREA SUCCINTA a procedurii medierii.

PREZENTAREA  SUCCINTA  a procedurii medierii.

  1. Alegerea  unui mediator  la serviciile caruia sa apelati pentru rezolvarea diferendului in care sunteti implicati. SPECIALISTUL poate fi gasit in Tabloul Mediatorilor intocmit de Consiliul de Mediere.
  2. Contactarea persoanei specializate dorite . Prezentarea succinta a naturii conflictului , a stadiului in care acesta se afla , precum si a tuturor partilor implicate .Aceste informatii sunt absolut necesare pentru o prima identificare de catre mediator al specificului conflictului pentru a putea constata daca litiugiul poate face obiectul unei medieri sau nu.
  3. formularea de catre o parte interesata a unei cereri catre Biroul de mediere x , pentru declansarea procedurii medierii ,in sensul trimiterii unei invitatii partii- partilor,  cu care adresantul se afla in litigiu.

Invitatia cuprinde cel putin; data, ora , natura conflictului,etc,precum si  locatia unde partile urmeaza sa se intalneasca pentru prima data.

 

Exista situatii cand abele parti se pot prezenta impreuna la mediator si doresc declansarea medierii,caz in care mediatorul stabileste de comun acord cu ambele parti data si ora la care urmeaza sa aiba loc prima sedinta de mediere, daca in acel  moment nu se poate .

  1. Acceptarea procedurii medierii. Este recomandat ca partea invitata sa contacteze la randul sau mediatorul pentru a confirma sau infirma participarea la mediere, sau pentru a transmite alte informatii esentiale( in opinia sa) necesare  pentru buna desfasurare a medierii.
  2. Prezentarea partilor la mediere. Prezentarea procedurii medierii persoanelor  prezente si clarificarea eventualelor nelamuriri.
  3. Semnarea documentelor( contractele de mediere , declaratiile de confidentialitate ).
  4. Desfasurarea primei sesiuni comune -unde ambele parti isi exprima punctul de vedere cu privire la litigiu
  5. Participarea in continuare la sesiuni individuale cu fiecare  parte, cu pastrarea confidentialitatii informatiilor furnizate mediatorului.

Acestea nu sunt limitate ca numar , ci doar trebuie sa se incadreze  in timpul total acordat sedintei de mediere din ziua respectiva.

8  Desfasurarea sedintei de mediere comune de final,  in care se concretizeaza termenii intelegerii dintre parti

9 Inchiderea proceduriide mediere ,prin intocmirea in principal  al unui proces verbal de inchidere al medierii, in care se consemneaza modul cum s-a finalizat medierea.

In situatia in care partile au ajuns la o intelegere se intocmeste Acordul de mediere, in care se consemneaza solutia finala , solutie care a dus la stingerea conflictului tocmai pentru ca a avut la baza,  identificarea si satisfacerea nevoilor ambelor parti.